Tuesday, 23 June 2015
Petua Untuk Mengurangkan Penyakit Darah Tinggi
Pilihan 1: Ramas asam jawa dengan segelas air panas. Kemudian campurkan 1 sudu gula merah ke dalam air asam jawa. Minum sehari sekali.
Pilihan 2: Tumbuk secekak daun bunga raya hingga lumat. Bancuh dengan segelas air. Tapis dan minum setiap hari.
Pilihan 3: Campurkan isi kelapa muda dengan air limau nipis. Minum 2 kali sehari. Amalkan selalu.
Pilihan 4: Amalkan memakan belimbing besi setiap hari.
Pilihan 5: Minum air rebusan pokok ‘Hempedu Bumi Pokok Cerita’. Amalkan selalu.
Pilihan 6: Amalkan untuk meminum air rebusan daun Pokok ‘Ati-Ati’.
Pilihan 7: Makan biji buah Peria.
Pilihan 8: Amalkan untuk memakan pucuk Pokok Pala sebagai ulam.
Pilihan 9: Minum air rebusan pokok 'Dukung Anak'.
Pilihan 10: Minum air rebusan taugeh seminggu sekali. Air dan taugeh hendaklah sama nisbahnya.
Pilihan 11: Rebus daun pandan wangi secukupnya dengan 2 gelas air. Biarkan hingga tinggal 1/2 gelas sahaja. Minum setiap pagi dan petang.
Pilihan 12: Makan 3 ulas bawang putih mentah. Jika tidak tahan baunya, anda juga boleh merebusnya.
Pilihan 13: Parutkan kunyit sebesar ibu jari. Perah airnya dan tambah 2 sudu madu. Minum ramuan ini setiap pagi dan petang.
Pilihan 14: Ambil segenggam daun kucai dan basuh bersih. Seterusnya, masukkan ke dalam mesin bersama dengan sedikit gula batu yang telah dihancurkan. Mesin ramuan ini sehingga lumat atau hancur (jangan campur dengan air) bagi mendapatkan patinya sahaja. Masukkan ke dalam bekas mangkuk atau cawan. Selepas itu, anda embunkan sehingga pagi. Amalkan selama 3 hari.
Monday, 22 June 2015
Apa yang patut anda tahu untuk membeli TEPUNG BERAS
TEPUNG BERAS
Apa yang patut anda tahu untuk membeli Tepung Beras?
Ada pelbagai jenis tepung beras
Pasti ada yang tak terfikir apa bezanya
Bagi kita asal tepung beras semuanya sama
Sebenarnya ada 3 jenis tepung beras yang berlambangkan gajah
Tepung beras biasanya asal dari negara Thailand
Pasti ada yang tak perasan kan
Jom kita lihat
Apa fungsi tepung beras mengikut lambang gajah yang ada
TEPUNG BERAS CAP 1 GAJAH
* Sangat sesuai untuk menggoreng, seperti buat adunan untuk goreng pisang, ubi, cempedak
* Sesuai unruk goreng ikan, goreng mamak, goreng berempah
* Tepung ini sangat rangup
* Sesuai untuk buat rempeyek
TEPUNG BERAS CAP 3 GAJAH
* Sangat sesuai untuk kuih2 tradisional seperti kuih kuci, kuih apam beras dan perbagai jenis kuih
* Ia menghasilkan kuih yang lembut dan berkilat
TEPUNG BERAS CAP 5 GAJAH
* Sesuai untuk membuat mee laksa dan pelbagai jenis mee
* Ia lebih kental
TEPUNG BERAS CAP TERATAI
* Sangat sesuai membuat rempeyek dan apam
Subscribe to:
Posts (Atom)